התסמינים כוללים שילשולים כאבי בטן חום גבוה וכאבי ראש
התסמינים כוללים שילשולים כאבי בטן חום גבוה וכאבי ראש
ללא טיפול אנטיביוטי המחלה עלולה להיסתיים במוות
סלמונלה עוברת לאדם מצריכת מזון שלא טופל כראוי
סלמונלה היא חיידק גראם שלילי בעל צורת מתג השייך למשפחת ה-Enterobacteriaceae. בטבע קיימים מאות תתי מינים ואלפי סרוטיפים של חיידקי הסלמונלה. טוקסונומית תת-מינים והסרוטיפים מחולקים לשני מינים – Salmonella bongori ו-Salmonella enterica, כאשר אלה של המין הראשון גורמים בעיקר לסלמונלוזיס בבעלי חיים והשני בבני אדם. סרוטיפ Salmonella enterica enterica typhi עלול לגרום למחלת הטיפואיד.
החיידק סלמונלה קרוי על שם הווטרינר האמריקאי דניאל אלמר סלמון.
הטיפואיד, שנגרמת מסרוטיפ typhi, היא מחלה מסוכנת לבני אדם, שעלולה להיות קטלנית, טיפול באנטיביוטיקה יוריד את הסבירות למוות מתחת ל-1% ללא טיפול אנטיביוטי הסבירות למוות תהיה 10%-30% ובמקרי קיצון יגיעו ל-47%.
הסרוטיפים השונים של חיידק הסלמונלה גורמים בעיקר למחלת הסלמונלוזיס להרעלות מזון וטיפוס הבטן.
הסימנים הקליניים של המחלה: שלשולים, כאבי בטן מלווים בהתכווצויות, חום גבוה, כאבי ראש, בחילות והקאות. סימנים האופיינים גם למחלות מעיים הנגרמות ע"י חיידקים אחרים. המחלה נגרמת מחדירת החיידק למעי ומכאן החום הגבוה והסימנים הקליניים שצוינו.
המחלה נגרמת בדר"כ כתוצאה מהגיינה לקויה ושימור לקוי של מזון, מיליוני בני אדם מתים בכל שנה, בעיקר באפריקה.
חיידקי סלמונלה אינם מחוללי מחלה ע"י יצירת טוקסינים, כמו חיידקי סטפילוקוקוס, אלא ע"י התפתחות החיידקים במעי. לכן, התפתחות המחלה איטית יותר ונמשכת בין 6 ל- 72 שעות ובממוצע בין 12 ל- 36 שעות כאשר מסטפילוקוקוס או חיידקים אחרים המייצרים טוקסינים, התפתחות המחלה מהירה יותר ונעה בין שעה ל- 6 שעות.
בנוסף לסימנים הקליניים האמורים, ישנן לפעמים תופעות חמורות יותר כמו אלח דם (ספטיצמיה) היכולה להסתיים במוות, במיוחד אצל ילדים.
כדי למנוע זיהום בסלמונלה צריכים למנוע את המגע בין חומר גלם מזוהם לבין מזון שעבר טיפול בחום המשמיד את החיידקים. שמירת טמפרטורה נמוכה מ- 5 מעלות צלסיוס מונעת התפתחות חיידקים.אחזקת ביצים בטמפרטורה עד 20 מעלות צלסיוס לתקופה של 21 יום מונעת התפתחות חיידקים בעזרת חומר הנמצא בתוך חלבון הביצה ומעל תכונות של אנטיביוטיקה. שטיפת ביצים יכולה לגרום לחדירת החיידקים לתוך הביצים, לכן בישראל חל איסור לשטוף את הביצים. שירות המזון פרסם בחודש ספטמבר 1994 תקנה הקובעת את תנאי האחסון, ההובלה והשיווק של ביצים כדי למנוע התפתחות חיידקי הסלמונלה. שיטת HACCP במפעלי מזון יכולה למנוע זיהום והתפתחות חיידקי סלמונלה במזון.
ביצוע חיטוי בתעשיית המזון לטיפול בחיידקים עובשים ופטריות.
חברת איתן עמיחי הדברה IPM מתמחה בביצוע פעולות חיטוי למפעלי מזון לחברה צוותים מיומנים וציוד חדיש לביצוע פעולות חיטוי.
טיפול החיטוי מתבצע לאחר ביצוע סקר סיכונים בשטח והוצאת הוראות בטיחות ניקוי וחזרה לשגרה.