חיידקים רלוונטיים לתעשייה

סלמונלה

התסמינים כוללים שילשולים כאבי בטן חום גבוה וכאבי ראש

ללא טיפול אנטיביוטי המחלה עלולה להיסתיים במוות

סלמונלה עוברת לאדם מצריכת מזון שלא טופל כראוי

סלמונלה חיידק גראם שלילי

סלמונלה  Salmonella

סלמונלה היא חיידק גראם שלילי בעל צורת מתג השייך למשפחת ה-Enterobacteriaceae. בטבע קיימים מאות תתי מינים ואלפי סרוטיפים של חיידקי הסלמונלה. טוקסונומית תת-מינים והסרוטיפים מחולקים לשני מינים – Salmonella bongori ו-Salmonella enterica, כאשר אלה של המין הראשון גורמים בעיקר לסלמונלוזיס בבעלי חיים והשני בבני אדם. סרוטיפ Salmonella enterica enterica typhi עלול לגרום למחלת הטיפואיד.

החיידק סלמונלה קרוי על שם  הווטרינר האמריקאי דניאל אלמר סלמון.

ההדבקה ממגוון מזונות שלא טופלו כראוי

הטיפואיד, שנגרמת מסרוטיפ typhi, היא מחלה מסוכנת לבני אדם, שעלולה להיות קטלנית, טיפול באנטיביוטיקה יוריד את הסבירות למוות מתחת ל-1% ללא טיפול אנטיביוטי הסבירות למוות  תהיה 10%-30% ובמקרי קיצון  יגיעו ל-47%.

הסרוטיפים השונים של חיידק הסלמונלה גורמים בעיקר למחלת הסלמונלוזיס להרעלות מזון וטיפוס הבטן.

הסימנים הקליניים של המחלה: שלשולים, כאבי בטן מלווים בהתכווצויות, חום גבוה, כאבי ראש, בחילות והקאות. סימנים האופיינים גם למחלות מעיים הנגרמות ע"י חיידקים אחרים. המחלה נגרמת מחדירת החיידק למעי ומכאן החום הגבוה והסימנים הקליניים שצוינו.

המחלה נגרמת בדר"כ כתוצאה מהגיינה לקויה ושימור לקוי של מזון, מיליוני בני אדם מתים בכל שנה, בעיקר באפריקה.

סימפטומים בהדבקה מסלמונלה

הדבקה בסלמונלה
המקור העיקרי של מחלת הסלמונלוזיס הינו מזון מזוהם ובמיוחד מזון מן החי (מבעלי כנף, ביצים, חלב וכו'). בבעלי כנף הסלמונלה אנטריטידיס יכולה להתפתח על העור וגם בתוך הגוף של העוף. זיהום העופות (בעיקר תרנגולות) נגרם מסביבת הגידול וגם מאכילת מספוא מזוהם. הסלמונלה אנטריטידיס יכולה להתפתח במערכת הרבייה של העוף וכך מועברת לביצים. סטטיסטית ביצה אחת מתוך 1000 ביצים תהיה נגועה בחיידק סלמונלה אנטריטידיס.
ניתן למצוא את חיידק הסלמונלה אנטריטידיס גם במזון שלא עבר טיפול בחום וזוהם  ממגע עם בעלי חיים המפרישים את החיידק, או במזון שזוהם ע"י צואה, מים, או מסביבה מזוהמת.

חיידקי סלמונלה אינם מחוללי מחלה ע"י יצירת טוקסינים, כמו חיידקי סטפילוקוקוס, אלא ע"י התפתחות החיידקים במעי. לכן, התפתחות המחלה איטית יותר ונמשכת בין 6 ל- 72 שעות ובממוצע בין 12 ל- 36 שעות כאשר מסטפילוקוקוס או חיידקים אחרים המייצרים טוקסינים, התפתחות המחלה מהירה יותר ונעה בין שעה ל- 6 שעות.
בנוסף לסימנים הקליניים האמורים, ישנן לפעמים תופעות חמורות יותר כמו אלח דם (ספטיצמיה) היכולה להסתיים במוות, במיוחד אצל ילדים.

שמירה על כללי בטיחות מזון

מניעה ניטור וטיפול

כדי למנוע זיהום בסלמונלה צריכים למנוע את המגע בין חומר גלם מזוהם לבין מזון שעבר טיפול בחום המשמיד את החיידקים. שמירת טמפרטורה נמוכה מ- 5 מעלות צלסיוס מונעת התפתחות חיידקים.אחזקת ביצים בטמפרטורה עד 20 מעלות צלסיוס לתקופה של 21 יום מונעת התפתחות חיידקים בעזרת חומר הנמצא בתוך חלבון הביצה ומעל תכונות של אנטיביוטיקה. שטיפת ביצים יכולה לגרום לחדירת החיידקים לתוך הביצים, לכן בישראל חל איסור לשטוף את הביצים. שירות המזון פרסם בחודש ספטמבר 1994 תקנה הקובעת את תנאי האחסון, ההובלה והשיווק של ביצים כדי למנוע התפתחות חיידקי הסלמונלה. שיטת HACCP במפעלי מזון יכולה למנוע זיהום והתפתחות חיידקי סלמונלה במזון.

חשיבות רבה במניעת התפתחות המחלה יש בעריכת בדיקות צואה לאנשים החולים בדלקות מעיים. זו דרך לקבוע באם חיידקי סלמונלה הם גורמי המחלה. היום רק 1% ממקרי הסלמונלוזיס מדווחים למערכת הבריאות. לא פחות חשוב הוא התחקיר האפידמיולוגי בסמוך למועד האירוע. תחקיר אפידמיולוגי נכון יכול להביא לגילוי מהיר של המזון המזוהם ולהוצאתו מהשיווק.

שמירה על כללי בטיחות מזון

ביצוע חיטוי בתעשיית המזון לטיפול בחיידקים עובשים ופטריות.

חברת איתן עמיחי הדברה IPM מתמחה בביצוע פעולות חיטוי למפעלי מזון לחברה צוותים מיומנים וציוד חדיש לביצוע פעולות חיטוי.

טיפול החיטוי מתבצע לאחר ביצוע סקר סיכונים בשטח והוצאת הוראות בטיחות ניקוי וחזרה לשגרה.

לחברת איתן עמיחי ניסיון רב בחיטוי וטיפול באלרגנים בשוק הפרטי והמוסדי.

פנה אלינו לתיאום ביקור 1800-877-777.

טכנולוגיות חדשות

אנו מבצעים פעולות חיטוי מקצועיות

המפעל מבצע בדיקות מעבדה לנוכחות סלמונלה

פעולות חיטוי וניקוי

טלפון חרום: עמוס לביא 054-303-8585

שעות פעילות המשרד: 08:00 – 16:00

      1-800-877-777 להזמנות

משרדים ראשיים:

האגוז 4, אזה"ת חבל מודיעין

ת.ד. 918 שוהם 6085001.

פקס: 077-345-5131

טל: 1800-877-777

שרותים

ג'וקים
פרעושים וקרציות
פשפשים
נמלים
עש
חרקי עץ
יתושים
ציפורים

תפריט נגישות